3 jednoduché spôsoby likvidácie autosedačiek

Obsah:

3 jednoduché spôsoby likvidácie autosedačiek
3 jednoduché spôsoby likvidácie autosedačiek

Video: 3 jednoduché spôsoby likvidácie autosedačiek

Video: 3 jednoduché spôsoby likvidácie autosedačiek
Video: Tony Robbins: STOP Wasting Your LIFE! (Change Everything in Just 90 DAYS) 2024, Smieť
Anonim

Ak chcete autosedačku zlikvidovať, môžete ju recyklovať, darovať alebo vyhodiť. Ak môžete, nájdite vo svojom okolí recyklačný závod, ktorý prijíma autosedačky, rozoberte ho a odneste do recyklačného strediska. Ak ho nemôžete recyklovať, skontrolujte dátum vypršania platnosti a zistite, či je možné vaše miesto darovať. Ak ho nemôžete darovať alebo recyklovať, vyhoďte ho po označení sedačky trvalým fixom za odpadky. Autosedačku nemožno opakovane použiť ani darovať, ak jej platnosť vypršala, došlo k nehode alebo nefunguje správne.

Kroky

Metóda 1 z 3: Recyklácia autosedačky

Zlikvidujte autosedačky Krok 1
Zlikvidujte autosedačky Krok 1

Krok 1. Vyhľadajte online program recyklácie autosedačiek vo svojom okolí

Niektoré samosprávy prevádzkujú programy recyklácie, ktoré akceptujú autosedačky. Ak vaša miestna vláda nerecykluje autosedačky, môže byť vo vašom okolí recyklačný závod alebo obchod, ktorý ich prijíma. Vyhľadajte online a vytvorte si zoznam recyklačných programov vo vašom okolí, ktoré môžu spracovávať autosedačky.

Autosedačky sú notoricky ťažko recyklovateľné, pretože sú vyrobené z toľkých rôznych materiálov a komponentov. Niektoré programy akceptujú iba určité značky alebo druhy plastov. Niektoré recyklačné závody môžu úplne odmietnuť vziať autosedačku

Tip:

Ak žijete v USA, väčšina obchodov Target akceptuje autosedačky na recykláciu. Zoberú ich aj niektoré obchody Walmart.

Zlikvidujte autosedačky Krok 2
Zlikvidujte autosedačky Krok 2

Krok 2. Zavolajte program a zistite, či akceptujú váš model a typ plastu

Hneď ako nájdete recyklačný program, ktorý akceptuje autosedačky, skontrolujte v autosedačke typ plastu, z ktorého je vyrobený. Ak chcete nájsť typ plastu, hľadajte na sedadle vo vnútri trojuholníka zo šípok reliéfne číslo. Na štítku alebo sedadle nájdite meno výrobcu svojho sedadla. Zavolajte recyklačnému závodu a zistite, či akceptujú vašu značku a typ plastu.

Číslo v trojuholníku sa týka zloženia plastu použitého na výrobu sedadla. Program recyklácie môže akceptovať plasty č. 1, č. 2 a č. 4, ale nie plasty č. 3, č. 5 alebo č. 6

Zlikvidujte autosedačky Krok 3
Zlikvidujte autosedačky Krok 3

Krok 3. Demontujte sedadlo a odstráňte čalúnenie, popruhy a tkaninu

Predtým, ako bude možné vaše sedadlo recyklovať, musíte odstrániť látku, vypchávky, popruhy a spony. Úžitkovým nožom odrežte popruhy a odložte ich. Vtiahnite nôž do švu, kde sa výplň stretáva s plastom, a vytrhnite látku. Pomocou skrutkovača odskrutkujte všetky kusy a vypáčte všetky lepené materiály.

  • Každá autosedačka je iná, takže spôsob, akým ju rozoberáte, sa bude líšiť v závislosti od vašej konkrétnej značky alebo modelu.
  • Nebojte sa poškodenia sedačky. Na recykláciu nepotrebujete, aby bol čistý alebo dokonalý.
  • Látka, popruhy a spony musia byť vyhodené do odpadu.
Zlikvidujte autosedačky Krok 4
Zlikvidujte autosedačky Krok 4

Krok 4. Odneste kusy svojej autosedačky do recyklačného programu a vyhoďte ich

Akonáhle je vaše sedadlo rozobrané, vezmite plastové diely a vložte ich do tašky. Prejdite do programu recyklácie alebo obchodu, s ktorým ste sa skontaktovali, a zhodte komponenty svojej autosedačky.

Metóda 2 z 3: Darovanie použitého sedadla

Zlikvidujte autosedačky Krok 5
Zlikvidujte autosedačky Krok 5

Krok 1. Skontrolujte dátum vypršania platnosti na svojom sedadle a zistite, či je opätovne použiteľný

Otočte autosedačku a hľadajte štítok, nálepku alebo rytinu. Skontrolujte tento štítok a zistite dátum exspirácie autosedačky. Ak nemôžete nájsť štítok na sedadle, skontrolujte v príručke, či je tam uvedený dátum vypršania platnosti. Ak vám miesto vypršalo, nemôžete ho darovať ani znova použiť.

  • Pri použití autosedačky sa plast časom rozpadne, pretože naň dopadajú ultrafialové lúče. Plast sa tiež rozpína a zmenšuje, pretože je vystavený drsným zimám a horúcim letám. Autosedačku nie je možné používať, ak je po dátume spotreby.
  • Ak na vašej autosedačke nie je vytlačený dátum spotreby, nemali by ste ju darovať, ak ste ju dostali pred viac ako 5 rokmi.
  • Autosedačku nie je možné recyklovať, ak došlo k autonehode, bez ohľadu na to, či už uplynula platnosť sedadla.
Zlikvidujte autosedačky Krok 6
Zlikvidujte autosedačky Krok 6

Krok 2. Poskytnite miesto priateľovi alebo členovi rodiny, ak to potrebujú

Ak je možné vašu autosedačku znova použiť, všetky spony fungujú a nikdy nebola pri autonehode, môžete ju darovať. Opýtajte sa priateľa alebo člena rodiny s deťmi, či by chceli použiť vaše sedadlo.

Tip:

Vždy je lepšie dať autosedačku niekomu, kto vás pozná, pretože bude vedieť, že sedačka je v správnom prevádzkovom stave. Ak darujete svoje miesto neziskovému programu, nový majiteľ nikdy nebude s istotou vedieť, že sedadlo nikdy nemalo nehodu, a prípadne sa ho pokúsi vymeniť.

Zlikvidujte autosedačky Krok 7
Zlikvidujte autosedačky Krok 7

Krok 3. Posaďte sa do organizácie, ktorá akceptuje použité autosedačky

Vyhľadajte online vyhľadanie neziskovej organizácie alebo darcovského centra, ktoré prijíma nevyužité autosedačky. Zavolajte im a overte si, či akceptujú váš konkrétny model. Ak áno, vezmite si tam autosedačku a vyhoďte ju, aby ste autosedačku poskytli niekomu, kto to potrebuje.

Metóda 3 z 3: Vyhodenie sedadla

Zlikvidujte autosedačky, krok 8
Zlikvidujte autosedačky, krok 8

Krok 1. Odpadnite svoje sedadlo, ak uplynula jeho platnosť, bolo naň odvolané alebo došlo k nehode

Ak má výrobca z bezpečnostných dôvodov na vašej autosedačke výrobca, nemožno ju znova použiť. Podobne, ak ste niekedy mali autonehodu, keď ste mali vo vozidle autosedačku, nemožno ju darovať. Navyše, vypršané sedadlo nie je možné zachrániť ani znova použiť. Tieto sedadlá by ste mali vyhodiť, ak ich nemôžete recyklovať.

Tip:

Autosedačku vyhoďte iba vtedy, ak ju nemôžete recyklovať. Je lepšie pre životné prostredie, ak nájdete spôsob, ako znovu využiť materiál, z ktorého bol vyrobený.

Zlikvidujte autosedačky, krok 9
Zlikvidujte autosedačky, krok 9

Krok 2. Pred pridaním do koša napíšte na sedadlo „nepoužívať“

Aby ste sa ubezpečili, že sa nikto nepokúsi znova použiť vašu vypršanú alebo poškodenú autosedačku, dajte najavo, že nie je bezpečné ju používať. Uchopte hrubú fixku a napíšte „Nepoužívajte“, „Nepoužiteľné“alebo „Odpadky“na každej strane autosedačky na dobre viditeľnom mieste.

Zlikvidujte autosedačky, krok 10
Zlikvidujte autosedačky, krok 10

Krok 3. Uložte svoje miesto do koša spolu s ostatnými odpadkami

Nechajte svoju autosedačku označenú ako nepoužiteľnú, zahoďte ju do smetného koša alebo ju v deň smetia postavte dopredu. Váš obecný alebo súkromný odpadkový kôš ho vyzdvihne spolu s vašim bežným košom.

Odporúča: