4 spôsoby, ako znížiť statický šum v mikrofóne

Obsah:

4 spôsoby, ako znížiť statický šum v mikrofóne
4 spôsoby, ako znížiť statický šum v mikrofóne

Video: 4 spôsoby, ako znížiť statický šum v mikrofóne

Video: 4 spôsoby, ako znížiť statický šum v mikrofóne
Video: CS50 2015 - Week 0 2024, Smieť
Anonim

Nie je nič frustrujúcejšie, ako nastaviť mikrofón na udalosť alebo reláciu nahrávania, len aby ste zistili, že reproduktormi praská zvláštny biely šum. Existuje niekoľko dôvodov, prečo mikrofón vydáva statické zvuky. Najčastejším problémom je, že zosilnenie, čo je v zásade citlivosť mikrofónu, je vo vašom zosilňovači alebo zvukovom rozhraní nastavené príliš vysoko. Častým vinníkom je však aj okolitý zvuk, zlé káblové pripojenie a pohybujúci sa vzduch. Odstránenie statickej elektriny je pomerne jednoduché, pokiaľ nie je vaše zariadenie chybné a ak máte obmedzený rozvrh, môžete vždy po dokončení nahrávania statický výstup upraviť.

Kroky

Metóda 1 zo 4: Úprava nastavení mikrofónu a zvuku

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 01
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 01

Krok 1. Znížte zosilnenie zosilňovača, zvukového rozhrania alebo mikrofónu, aby ste odstránili statickú elektrinu

V drvivej väčšine prípadov môže za statický šum nastavenie zisku. Na svojom zosilňovači, rozhraní alebo mikrofóne nájdite gombík „zisk“alebo „vstup“. Znížte hlasitosť o 1-2 dB (decibely) a znova hovorte do mikrofónu, aby ste zistili, či to pomôže. Pokračujte v úprave zvuku, kým nenájdete úroveň, v ktorej je statický šum úplne preč.

  • Zisk je v zásade citlivosť vášho mikrofónu. Čím vyšší je zisk, tým bude hlasnejšia výstupná hlasitosť mikrofónu. Ak je zosilnenie príliš vysoké, mikrofón zachytí hluk pozadia a zosilní ho do statickej elektriny.
  • Pokiaľ ide o zisk, neexistuje žiadne „správne“alebo univerzálne nastavenie. Všetko závisí od výkonu mikrofónu, membrány mikrofónu a nastavení vášho zosilňovača alebo rozhrania.
  • Zvukovým rozhraním sa rozumie akékoľvek zariadenie, ktoré prevádza zvuk na digitálny signál. Ak nahrávate hudbu doma, zvukovým rozhraním je box, do ktorého sa zapojí kábel XLR vášho mikrofónu.

Tip:

Pokiaľ nenahrávate vo vákuu, neexistuje nič také, ako „tichá“miestnosť, pokiaľ ide o nahrávanie. Menší pohyb vzduchu môže zachytiť mikrofón a pri príliš vysokom zosilnení spôsobiť syčivý alebo statický zvuk.

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 02
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 02

Krok 2. Zabezpečte ich úplným zatlačením káblov slúchadiel a mikrofónu

Statický signál je často spôsobený nesprávnym umiestnením konektora alebo kábla v jeho porte. Dajte krátkym stlačením káblov spájajúcich váš mikrofón, slúchadlá, počítač, zosilňovač alebo rozhranie, aby ste sa presvedčili, že sú zapojené úplne. Ak sa jeden z káblov trochu chveje, možno bude potrebné ho vymeniť, aby sa odstránil statický náboj.

Ak je v slúchadlách statický zvuk, ale nie je prítomný, keď hovoríte do mikrofónu alebo nahrávate zvuk, konektor na slúchadlách je chybný. Stačí si zaobstarať nové slúchadlá a statický zvuk zmizne

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 03
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 03

Krok 3. Umiestnite mikrofón najmenej 10 stôp (3,0 m) od reproduktorov, zosilňovačov alebo zariadení

Ak hovoríte do mikrofónu a súčasne odosielate zvuk zo zosilňovača alebo reproduktora, spätná väzba sa odstráni zmenou polohy. Zvuky nízkej alebo vysokej frekvencie z inej elektroniky môžu niekedy spôsobiť zvukovú statiku. Ak sa v blízkosti mikrofónu nachádza telefón, televízor alebo iné zvukové zariadenie, presuňte ho.

Spätná väzba je výsledkom okolitého hluku, ktorý sa premieta do vzduchu a ktorý sa vracia späť cez mikrofón. To sa stáva znova a znova, kým výsledný zvuk nie je vysokou spätnou väzbou, ktorá na tabuli znie ako nechty

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 04
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 04

Krok 4. Keď hovoríte, držte mikrofón 1–3 palce (2,5–7,6 cm) od úst

Čím väčší je priestor medzi vašim mikrofónom a ústami, tým je väčšia pravdepodobnosť, že mikrofón zachytí vo vzduchu skreslený zvuk. Presuňte mikrofón bližšie k perám, aby ste zistili, či sa statická energia rozptýli.

ak je zvuk príliš hlasný, keď posuniete mikrofón bližšie k ústam, znížte zosilnenie

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 05
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 05

Krok 5. Na odstránenie rušenia vyskúšajte rôzne elektrické zásuvky alebo porty USB

Toto je neobvyklé riešenie, ale stojí za to ho preskúmať, než sa pohnete ďalej. Vypnite mikrofón, reproduktor, zosilňovač alebo zvukové rozhranie. Potom odpojte každý kábel, ktorý máte zapojený do zásuvky v stene alebo USB, a zapojte ho do nových zásuviek. Pretože niektoré zásuvky a porty produkujú rôzne prúdy, môže sa tým zbaviť statickej elektriny.

Len na objasnenie, ak to funguje, nie je to kvôli tomu, že vaše zásuvky v stene alebo porty USB sú zlé. Znamená to len, že elektrický prúd narazil do niečoho vo vašom mikrofóne alebo zvukovom zariadení

Metóda 2 zo 4: Zbavenie sa okolitého hluku

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 06
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 06

Krok 1. Odhlučnite svoju izbu, ak nahrávate zvuk v interiéri

Ak vám príde statická elektrina a nahrávate doma, odhlučnite miestnosť. Buď dajte na všetky steny zvukotesnú penu, alebo steny a podlahu zaizolujte gobelínmi a kobercami. Môžete tiež použiť zvukotesné dosky alebo zavesiť závesy pozdĺž stien, aby ste znížili zvuk v miestnosti.

Tým sa zníži celkový okolitý zvuk v miestnosti, čo môže obmedziť statickú atmosféru, ktorú zažívate

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 07
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 07

Krok 2. Počas nahrávania vypnite všetky ventilátory alebo striedavé jednotky, aby ste obmedzili prebytočný hluk

Ventilátory, klimatizačné jednotky a vetracie otvory čerpajú vzduch okolo vášho domu a tento pohyb vzduchu môže vytvárať statické zvuky. Zvuk, ktorý vydávajú, môže byť zachytený aj mikrofónom. Počas nahrávania jednoducho vypnite klimatizáciu, kúrenie alebo ventilátory.

Počas nahrávania nespúšťajte práčku, sušičku ani umývačku riadu. V ostatných miestnostiach obmedzte hluk na minimum. Citlivý mikrofón môže zachytávať malé zvuky z iných miestností, aj keď si ich sami nevšimnete

Tip:

Ak nastavujete domáce štúdio, vyberte si izbu, ak je to možné, bez okien. Vonkajšie zvuky sa dajú ľahko vplížiť cez okná.

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 08
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 08

Krok 3. Na mikrofón vložte pop filter, aby ste z hlasu odstránili statický náboj

Pop filter sa týka malej obrazovky, ktorá zakrýva váš mikrofón, aby ste odstránili pukavé a syčivé zvuky zo zvukov p, h a t. Kúpte si pop filter a pripevnite ho k mikrofónovému stojanu tesne pod mikrofónom. Potom upravte flexibilnú časť a umiestnite tkaninový alebo kovový filter medzi ústa a mikrofón.

  • Pop filtre odstránia všetku statiku vyvolanú slovami, ktoré vyslovíte, do mikrofónu.
  • Ak nahrávate vonku, zaobstarajte si čelné sklo. V zásade ide o veľkú ponožku, ktorá prechádza cez mikrofón a filtruje zvuk spôsobený pohybujúcim sa vzduchom.

Metóda 3 zo 4: Úprava zvuku

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 09
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 09

Krok 1. Pomocou DAW upravte zvuk a manuálne odstráňte statickú elektrinu

DAW je skratka pre digitálny zvukový pracovný priestor. Vzťahuje sa na akýkoľvek program, ktorý upravuje a zaznamenáva zvuk. Digitálne efekty, ktoré sa dodávajú s väčšinou DAW, môžete použiť na úpravu statického zvuku z vášho zvuku, a to buď pri nahrávaní, alebo po dokončení nahrávania. Stiahnite si DAW a upravte zaznamenaný zvuk.

  • Medzi obľúbené DAW patria FL Studio, Sonus, Ableton, Reaper a Cubase.
  • Existuje niekoľko solídnych bezplatných možností. WaveForm, Cakewalk, Adobe Audition 3 a Audacity sú zadarmo. Ak máte počítač Mac, GarageBand je bezplatný DAW, ktorý sa dodáva s počítačom.

Tip:

Priemyselným štandardom, pokiaľ ide o DAW, sú Pro Tools, ale program stojí 600 dolárov. Napriek tomu, ak plánujete veľa zvukových záznamov, môže to byť skvelá investícia.

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 10
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 10

Krok 2. Umiestnite na zvuk šumovú bránu, aby ste prerušili všetky tiché zvukové vlny vyvolávajúce statiku

Šumová brána je efekt, ktorý ovláda a reguluje hlasitosť nahrávky. Otvorte v DAW kartu „efekty“a zvoľte „brána“. Prehrávajte zvuk a upravujte volič „prahov“, kým statický signál nezmizne. Podobný efekt dosiahnete otočením „útoku“nadol a zvýšením voliča „času“.

  • Niektoré efektové panely majú predvoľbu nazývanú „potlačenie hluku“. Ak má vaša protihluková brána túto predvoľbu, použite ju namiesto toho.
  • Brána v zásade pozerá na zvukový klip a orezáva akýkoľvek zvuk, ktorý je pod vašim prahovým nastavením. Pretože statická energia je zvyčajne veľmi jemná, málokedy má hlasnú vlnu zvuku. Brána automaticky preruší všetko, čo je pod úrovňou hlasitosti, na ktorej ste nastavili prah.
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 11
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 11

Krok 3. Ak je statický jav spôsobený orezaním, umiestnite na zvuk pevný obmedzovač

Tvrdý obmedzovač je efekt, ktorý obmedzuje hlasitosť zvuku. Ak je statický zvuk spôsobený hlasnými zvukmi, na karte „efekty“vyberte „tvrdý obmedzovač“. Pri prehrávaní zvuku nastavte prahovú hodnotu na -1 dB alebo viac. Zníži sa tým hlasitosť hlasných zvukov a zníži sa zvuk praskania spôsobeného vysokou hlasitosťou.

  • Tým sa zníži hlasitosť záznamu. Rozdiel môžete kompenzovať zvýšením celkovej hlasitosti hlavného záznamu.
  • Tvrdý obmedzovač je v zásade opakom brány. Pozerá sa na vrcholy každej zvukovej vlny a kontroluje, či prekračuje určitý prah. Ak je statická energia spôsobená hlasnými zvukmi, tvrdý obmedzovač výrazne zníži zvuk statickej elektriny.

Metóda 4 zo 4: Zbavenie sa statických údajov pomocou nastavení počítača

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 12
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 12

Krok 1. Otvorte nastavenia zvuku na ovládacom paneli počítača

Ak pri použití vstavaného mikrofónu vo webovej kamere alebo prenosnom počítači budete počuť statický zvuk, problém môžete zvyčajne vyriešiť v nastaveniach počítača. Stiahnite ovládací panel počítača a kliknite na položku „Hardvér a zvuk“. Potom kliknutím na položku „Zvuk“otvorte kartu zvukových zariadení.

Variácia:

Na počítačoch Mac prejdite na systémové predvoľby a otvorte predvoľby zvuku. Začiarknite políčko vedľa položky „Redukcia okolitého hluku“a pomocou posúvača upravujte hlasitosť mikrofónu, až kým nezmizne statická elektrina.

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 13
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 13

Krok 2. Vyberte kartu nahrávania a kliknite pravým tlačidlom na mikrofón

V hornej časti stránky zvukových zariadení sú 4 karty. Vyberte druhú kartu s názvom „Nahrávanie“. Zobrazí sa vám zoznam všetkých zariadení, ktoré môžu na váš počítač nahrávať zvuk. Ak je zapnutý mikrofón, vedľa zariadenia sa zobrazí panel hlasitosti a zelené začiarknutie. Kliknite pravým tlačidlom na mikrofón.

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 14
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 14

Krok 3. Kliknite na „Vlastnosti“a vypnite „Zosilnenie mikrofónu“

V rozbaľovacej ponuke vyberte položku „Vlastnosti“a otvorte nastavenia mikrofónu. Skontrolujte, či existuje možnosť označená „Zosilnenie mikrofónu“. Ak máte možnosť zosilnenia mikrofónu, vypnite alebo znížte hlasitosť zosilnenia, aby ste zistili, či sa tým problém vyrieši.

Zosilnenie mikrofónu je v zásade umelý zisk na mikrofóne počítača. Vypnutím sa zvyčajne vyrieši statický problém

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 15
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 15

Krok 4. Posuňte úroveň mikrofónu nahor a kliknite na „Vylepšenia

Ďalej kliknite na kartu „Úrovne“v hornej časti. Otočte posúvač hlasitosti na mikrofóne úplne hore. Ak existuje tlačidlo s názvom „Vylepšenia“, kliknutím naň otvoríte voliteľné nastavenia pre váš mikrofón.

Každá verzia systému Windows nemá tlačidlo „Vylepšenia“. Ak ho nemáte, nerobte si s tým starosti. Váš problém by mal byť vyriešený

Znížte statický šum v mikrofóne, krok 16
Znížte statický šum v mikrofóne, krok 16

Krok 5. Zapnite „Potlačenie hluku“a „Zrušenie ozveny“

Na karte „Vylepšenia“je niekoľko možností pre mikrofón. Uistite sa, že položky „Potlačenie hluku“a „Zrušenie ozveny“sú označené začiarknutím. Tým sa odfiltrujú všetky statické zvuky, s ktorými sa stretnete.

Odporúča: