5 spôsobov, ako aktivovať núdzový režim v systéme Windows 10

Obsah:

5 spôsobov, ako aktivovať núdzový režim v systéme Windows 10
5 spôsobov, ako aktivovať núdzový režim v systéme Windows 10

Video: 5 spôsobov, ako aktivovať núdzový režim v systéme Windows 10

Video: 5 spôsobov, ako aktivovať núdzový režim v systéme Windows 10
Video: Как пользоваться FileZilla: инструкция для новичков | HOSTiQ 2024, Smieť
Anonim

Niekedy je potrebné zaviesť systém Windows 10 v núdzovom režime, aby sa izolovali procesy alebo ovládače, ktoré môžu spôsobovať problémy. V núdzovom režime Windows 10 nenačíta všetky procesy, ovládače a aplikácie, ktoré by bežne robil. Namiesto toho sa načítajú iba nevyhnutné procesy a ovládače.

Kroky

Metóda 1 z 5: Použitie Nástroja na konfiguráciu systému

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10 Krok 1
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10 Krok 1

Krok 1. Spustite nástroj Konfigurácia systému

Stlačením klávesov ⊞ Win+R otvorte okno Spustiť. Do textového poľa s názvom „Otvoriť“v okne Spustiť zadajte „msconfig“a potom stlačte kláves Enter alebo kliknite/klepnite na „OK“. Otvorí sa okno Konfigurácia systému.

Alternatívnou metódou je otvorenie konfigurácie systému pomocou Cortany. V dolnej ľavej časti pracovnej plochy je vyhľadávacie pole Cortana. Môžete to vidieť vedľa tlačidla Štart. Vo vyhľadávacom poli sú slová „Hľadaj na webe a vo Windows“. Keď kliknete alebo klepnete na vyhľadávacie pole, zobrazí sa vyskakovacie okno. Do vyhľadávacieho poľa Cortany zadajte slová „konfigurácia systému“. Keď zadáte toto, v hornej časti okna vyhľadávania Cortana sa ako voľba zobrazí aplikácia System Configuration Desktop. Kliknite alebo klepnite na aplikáciu System Configuration Desktop

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10 Krok 2
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10 Krok 2

Krok 2. Prepnite na kartu Boot

V hornej časti okna Konfigurácia systému sa zobrazí päť kariet: Všeobecné, Spustenie, Služby, Spustenie a Nástroje. Kliknutím/klepnutím na kartu Zavádzanie sa dostanete do sekcie Možnosti spustenia.

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10 Krok 3
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10 Krok 3

Krok 3. Aktivujte možnosti Bezpečné spustenie

v časti Možnosti bezpečného spustenia kliknite/klepnite na začiarkavacie políčko označené „Bezpečné spustenie“. Keď začiarknete možnosť „Bezpečné spustenie“, budú k dispozícii šedé možnosti, ktoré si môžete vybrať.

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10 Krok 4
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10 Krok 4

Krok 4. Vyberte požadovanú možnosť Bezpečné spustenie

Po začiarknutí políčka „Bezpečné spustenie“budú k dispozícii štyri možnosti bezpečného spustenia: minimálne, alternatívne prostredie, oprava služby Active Directory a sieť.

  • „Minimálne“načíta grafické používateľské rozhranie (GUI) okna, ale spustí iba tie systémové služby, ktoré sú kritické. Upozorňujeme, že sa načítajú ovládače vašej grafickej karty, a preto sa vaše zariadenie zobrazí v minimálnom rozlíšení. Zavádzanie je najlepšie v minimálnom núdzovom režime, keď nemáte predstavu, v čom je problém. Je to tiež najjednoduchšia a najpoužívanejšia z možností bezpečného spustenia.
  • „Alternatívny shell“načíta Windows bez jeho grafického používateľského rozhrania. Budete musieť pracovať s textovým príkazovým riadkom. Nie je potrebné hovoriť, že táto možnosť vyžaduje pokročilé znalosti operačného systému Windows.
  • „Oprava služby Active Directory“načíta informácie špecifické pre počítač, ktoré sa nachádzajú v službe Active Directory, a používa sa na obnovenie stability vášho počítača uložením nových alebo opravených informácií do služby Active Directory. Použitie tejto možnosti núdzového režimu vyžaduje pokročilé znalosti počítača.
  • „Sieť“načíta grafické používateľské rozhranie okna so zapnutou sieťou. To sa najlepšie používa, keď je systém Windows nestabilný a potrebujete stiahnuť alebo aktualizovať ovládač alebo opravu. V núdzovom režime siete sa môžete pripojiť k internetu alebo k sieti. Pred akýmkoľvek riešením problémov môžete tiež zálohovať svoje údaje v miestnej sieti.
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10 Krok 5
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10 Krok 5

Krok 5. Reštartujte zariadenie

Potom, čo ste si vybrali požadovanú možnosť bezpečného spustenia, kliknite/klepnite na „OK“. Ak chcete svoje zariadenie okamžite reštartovať v núdzovom režime, kliknite/klepnite na „Reštartovať“. Ak chcete núdzový režim aktivovať neskôr, kliknite/klepnite na „Ukončiť bez reštartu“. Keď sa zariadenie reštartuje, spustí sa v núdzovom režime.

Ak použijete túto metódu na prístup do núdzového režimu, váš počítač sa spustí v núdzovom režime pri každom otvorení alebo reštartovaní počítača. Budete musieť dať systému Windows pokyn, aby sa nespustil v núdzovom režime, keď skončíte. Ak to chcete urobiť, otvorte nástroj Konfigurácia systému a prejdite na kartu Boot. Zrušte začiarknutie možnosti „Bezpečné spustenie“a potom kliknite na „OK“. Nakoniec požiadajte o kliknutie na „Reštartovať“. Tým sa reštartuje zariadenie v normálnom režime

Metóda 2 z 5: Použitie ponuky napájania

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 6
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 6

Krok 1. Kliknutím alebo klepnutím na tlačidlo Štart otvorte ponuku Štart

Ponuka Štart vám umožňuje otvoriť programy a vypnúť alebo reštartovať počítač. Tlačidlo Štart nájdete v ľavom dolnom rohu obrazovky.

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 7
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 7

Krok 2. Kliknite na „Napájanie

”Toto sa nachádza v spodnej časti ponuky Štart. Po kliknutí na položku Napájanie sa zobrazia tri možnosti: spánok, vypnutie a reštart.

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 8
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 8

Krok 3. Podržte Shift a kliknite na „Reštartovať

”Keď použijete kombináciu Shift + Reštart, počítač sa reštartuje, ale namiesto obrazovky prihlásenia sa po reštarte zobrazí obrazovka Choose an Option.

Ak budete niekedy potrebovať reštartovať odtiaľto, môžete použiť kombináciu Shift + Reštart z prihlasovacej obrazovky

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 9
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 9

Krok 4. Prejdite na položku Nastavenia pri spustení

Na obrazovke Vyberte možnosť kliknite na ikonu Riešenie problémov a potom kliknite na ikonu Rozšírené možnosti. Na obrazovke Rozšírené možnosti zvoľte „Nastavenia pri spustení“.

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 10
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 10

Krok 5. Povoliť núdzový režim

V nastaveniach spustenia kliknite/klepnite na tlačidlo „Reštartovať“. Obrazovka sa na niekoľko minút vypne, kým sa zariadenie reštartuje a prejde na obrazovku Nastavenia spustenia. Na obrazovke Nastavenia pri spustení sa zobrazia možnosti očíslované 1–9. Tri z týchto možností aktivujú bezpečný režim:

  • Ak chcete zaviesť systém v (minimálnom) núdzovom režime, stlačte „4“alebo „F4“.
  • Ak chcete zaviesť systém v núdzovom režime so zapnutou sieťou, stlačte „5“alebo „F5“.
  • Ak chcete zaviesť systém v núdzovom režime pomocou príkazového riadka, stlačte „6“alebo „F6“.
  • Po stlačení čísla predstavujúceho jednu z týchto možností sa zariadenie reštartuje v jednom z nastavení núdzového režimu.

Metóda 3 z 5: Použitie jednotky na obnovenie na aktiváciu núdzového režimu

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 11
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 11

Krok 1. Vytvorte obnovovaciu jednotku

Ak sa z nejakého dôvodu vaše zariadenie nespustí správne, môžete na spustenie systému v núdzovom režime použiť jednotku obnovenia systému. Je rozumné vytvoriť si jednotku obnovenia skôr, ako sa stretnete s akýmikoľvek problémami. Jednotku na obnovenie môžete vytvoriť z iného počítača so systémom Windows 10.

  • Pripojte pamäťovú kartu USB alebo externý pevný disk tam, kde chcete vytvoriť jednotku obnovy, a počkajte, kým ju systém Windows nezistí. Pamätajte, že váš USB flash disk musí mať veľkosť najmenej 256 MB.
  • Do vyhľadávacieho poľa Cortana v ľavej dolnej časti pracovnej plochy napíšte „Obnovenie“. Po dokončení zadávania textu sa vám zobrazia výsledky vyhľadávania čísel. Vyhľadajte a kliknite/klepnite na položku „Vytvoriť jednotku na obnovenie“. Zobrazí sa okno s výzvou na kontrolu používateľských účtov a opýta sa vás, či aplikácii povolíte vykonávať zmeny vo vašom počítači. Kliknite na „Áno“a zobrazí sa dialógové okno Recovery Drive s informáciami o nástroji Recovery Media Creator.
  • Kliknite na „Ďalej“a v nasledujúcom dialógovom okne vyberte disk, na ktorom chcete mať disk obnovy. Keď ste vybrali disk, ktorý budete používať, kliknite na „Ďalej“. Potom v nasledujúcom dialógovom okne kliknite na „Vytvoriť“. Budete upozornení, že všetko na disku bude vymazané.
  • Po kliknutí na „Vytvoriť“sa zvolená jednotka naformátuje a skopírujú sa do nej súbory na obnovenie. O priebehu vás bude informovať indikátorová lišta. Keď ste informovaní, že „Jednotka obnovy je pripravená“, kliknite na položku Dokončiť. Program Recovery Media Creator sa zavrie a jednotka na obnovenie je pripravená na použitie.
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 12
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 12

Krok 2. Pripojte obnovovaciu jednotku k počítaču, ktorý sa nespustí správne

Po zapojení počítača zapnite alebo reštartujte počítač. Počítač sa spustí z jednotky USB flash. Keď sa zobrazí výzva na stlačenie ľubovoľného klávesu, urobte to. Načíta sa obsah jednotky obnovy.

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 13
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 13

Krok 3. Na zobrazenej obrazovke vyberte preferované rozloženie klávesnice

Ak sa vami požadované rozloženie na obrazovke nenachádza, kliknite na položku „Zobraziť ďalšie rozloženia klávesnice“. Potom, čo ste klikli na vami preferované rozloženie, otvorí sa obrazovka Vyberte možnosť.

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 14
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 14

Krok 4. Prejdite na Nastavenia pri spustení

Na obrazovke Vyberte možnosť kliknite na ikonu Riešenie problémov. Na ďalšej obrazovke, ktorá sa zobrazí po kliknutí na položku Riešenie problémov, kliknite na ikonu Rozšírené možnosti. Akonáhle ste tam, zvoľte „Nastavenia spustenia“na obrazovke Rozšírené možnosti.

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 15
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 15

Krok 5. Povoliť núdzový režim

Na obrazovke Nastavenia pri spustení kliknite/klepnite na tlačidlo označené „Reštartovať“. Zariadenie sa reštartuje a obrazovka zostane prázdna. Po niekoľkých minútach sa zobrazí obrazovka Nastavenia pri spustení. Na obrazovke Nastavenia pri spustení nájdete očíslované možnosti (celkovo deväť), z ktorých tri prinesú reštart počítača v núdzovom režime:

  • Stlačením „4“alebo „F4“reštartujete/reštartujete zariadenie v (minimálnom) núdzovom režime.
  • Stlačením „5“alebo „F5“sa zariadenie reštartuje/reštartuje v núdzovom režime so zapnutou sieťou.
  • Stlačením „6“alebo „F6“reštartujete/reštartujete zariadenie v núdzovom režime pomocou príkazového riadka.
  • Vaše zariadenie sa reštartuje/reštartuje v možnosti núdzového režimu, ktorú vyberiete po stlačení jedného z čísel predstavujúcich jednu z týchto možností.

Metóda 4 z 5: Použitie F8 alebo Shift + F8

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 16
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 16

Krok 1. Zapnite počítač

V systéme Windows 7 je možné prerušiť proces zavádzania stlačením klávesu F8 alebo Shift + F8 pred načítaním systému Windows. V systéme Windows 10 je to stále možné, ale je to dosť ťažké, pretože Windows 10 sa načítava veľmi rýchlo. Varovanie: Táto metóda nefunguje s novými počítačmi s UEFI BIOS a rýchlym diskom SSD.

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10 Krok 17
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10 Krok 17

Krok 2. Pred načítaním systému Windows stlačte kláves F8 alebo Shift + F8

Predtým, ako sa zobrazí logo Windows, musíte byť schopní stlačiť F8 alebo Shift + F8. Toto je ošemetná časť, pretože Windows 10 sa načítava veľmi rýchlo. Možno to budete musieť vyskúšať niekoľkokrát a pri novších počítačoch to nie je možné. Ak ste úspešní, stlačením klávesu F8 alebo Shift+F8 načítate obrazovku Obnovenie.

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 18
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 18

Krok 3. Vyberte položku Rozšírené možnosti opravy

Na obrazovke Obnovenie kliknite na tlačidlo označené „Zobraziť rozšírené možnosti opravy“. Prejdete na nasledujúcu obrazovku s názvom „Vyberte možnosť“.

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 19
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 19

Krok 4. Prejdite na „Nastavenia spustenia systému Windows

”Na obrazovke Choose an Option vyberte nasledujúce tlačidlá v tomto poradí: Riešenie problémov >> Rozšírené možnosti >> Windows Startup Settings.

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 20
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 20

Krok 5. Reštartujte rozšírené možnosti spustenia

V nastaveniach spustenia systému Windows kliknite na tlačidlo „Reštartovať“v pravej dolnej časti okna. Váš počítač sa reštartuje a otvorí obrazovku Rozšírené možnosti spustenia.

Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 21
Aktivujte núdzový režim v systéme Windows 10, krok 21

Krok 6. Vyberte požadovanú možnosť Bezpečné spustenie

Na obrazovke Rozšírené možnosti spustenia uvidíte niekoľko možností spustenia, z ktorých tri sú možnosti bezpečného spustenia-Núdzový režim, Núdzový režim so sieťou a Núdzový režim s príkazovým riadkom.

Všimnite si toho, že rozhranie Advanced Boot Option nie je grafické rozhranie. K rôznym možnostiam sa dostanete pomocou klávesu so šípkou nahor alebo nadol. Vaša voľba sa zvýrazní pri pohybe klávesu so šípkou nahor alebo nadol. Zvýraznite svoju voľbu a stlačte „Enter“. Tým sa váš počítač spustí v núdzovom režime

Metóda 5 z 5: Použitie jednotky na obnovenie

Túto možnosť použite, ak sa počítač vôbec nespustí.

Krok 1. Vytvorte vo svojom počítači súbor ISO systému Windows 10

To sa dá okrem iného použiť na preinštalovanie systému Windows.

Krok 2. Vložte jednotku obnovy do počítača

Budete to potrebovať na obnovu počítača.

Krok 3. Spustite disk obnovy

Na zariadení Surface podržte kláves na zvýšenie hlasitosti na tablete (nie na klávesnici), aby ste zaviedli systém z obnovovacej jednotky. Na iných počítačoch bude možno potrebné zmeniť poradie zavádzania.

Krok 4. Vyberte jazyk a kliknite na Ďalej

Krok 5. Kliknite na „Opraviť počítač“v rohu namiesto tlačidla Inštalovať

Inštalácia vymaže váš počítač a preinštaluje novú kópiu systému Windows. Po opravení počítača sa zobrazia možnosti obnovenia.

Krok 6. Vyberte „Riešenie problémov“, potom „Rozšírené možnosti“a potom „Zmeniť správanie pri spustení systému Windows“

Krok 7. Po reštartovaní počítača vyberte možnosť Núdzový režim

Váš počítač sa spustí v núdzovom režime.

Odporúča: