Ako vyčistiť kožený volant: 9 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako vyčistiť kožený volant: 9 krokov (s obrázkami)
Ako vyčistiť kožený volant: 9 krokov (s obrázkami)

Video: Ako vyčistiť kožený volant: 9 krokov (s obrázkami)

Video: Ako vyčistiť kožený volant: 9 krokov (s obrázkami)
Video: Čo robiť, ak píska remeň | AUTODOC tipy 2024, Smieť
Anonim

Kožený volant je pravidelne vystavovaný choroboplodným zárodkom, nečistotám a prírodným olejom, pretože sa ho dotýkate pri každom použití auta. V priebehu času môže táto nános zvyškov zanechať váš volant príliš lesklý a sťažiť jeho uchopenie. Našťastie kožené volanty sa dajú tiež ľahko čistiť. Či už vykonávate pravidelnú údržbu alebo dôkladnejšie hĺbkové čistenie, stačí vám niekoľko jednoduchých produktov, vďaka ktorým bude váš kožený volant opäť úplne nový!

Kroky

Metóda 1 z 2: Čistenie každodennej nečistoty

Čistenie koženého volantu Krok 1
Čistenie koženého volantu Krok 1

Krok 1. Nečistoty denne čistite suchou handričkou

V priehradke na rukavice uchovávajte čistú handričku. Najjednoduchším spôsobom, ako zabrániť špinavému usadzovaniu na volante, je pravidelná údržba. Pri každom použití auta si chvíľku poutierajte volantom suchou handričkou. Tým sa odstránia nečistoty a zabráni sa ich hromadeniu na kolese.

Čistenie koženého volantu, krok 2
Čistenie koženého volantu, krok 2

Krok 2. Nastriekajte čistiaci prostriedok na kožu na uterák z mikrovlákna

Ak váš čistič už nebol v sprejovej fľaši, preneste ho do jednej. Striekajte uterák, kým nie je nasýtený, ale nie je namočený.

  • Môžete skúsiť použiť rovnaký čistiaci prostriedok, aký by ste použili na pár kožených topánok.
  • Ak vôbec nemáte žiadny čistiaci prostriedok na kožu, zaimprovizujte výrobou roztoku, ktorý je zložený z troch dielov vody, jedného dielu viacúčelového čističa.
Čistenie koženého volantu Krok 3
Čistenie koženého volantu Krok 3

Krok 3. Jemne utrite handričku cez kožený volant

Začnite stieraním celého kolesa o 360 stupňov. Potom položte handru na koleso, uchopte koleso cez tkaninu a jemne otáčajte tam a späť. Pokračujte v prechádzaní cez volant látkou, aby ste odstránili všetky zvyšky.

Čistenie koženého volantu Krok 4
Čistenie koženého volantu Krok 4

Krok 4. Odstráňte čistiaci prostriedok na kožu vlhkou handričkou

Utierku opláchnite v troche teplej vody, kým nie je vlhká, ale nie mokrá, a potom utrite volant, aby ste zmyli prebytočný čistiaci prostriedok na kožu. Koleso osušte mäkkou utierkou.

Ak ste použili domáci vodný a viacúčelový čistiaci roztok, buďte pri umývaní volantu veľmi dôkladní, pretože viacúčelový čistič môže dráždiť pokožku

Čistenie koženého volantu, krok 5
Čistenie koženého volantu, krok 5

Krok 5. Rukou naneste na koleso kvapku kondicionéru na kožu

Aby bola pokožka vášho volantu vláčna, vytlačte do dlane množstvo kondicionéra vo veľkosti desetníka a jemnými masážnymi pohybmi ho jemne votrite do kolesa holými rukami. Kondicionér nechajte 30 minút schnúť a potom pomocou čistého uteráka odstráňte prebytočné množstvo. Môžete to urobiť raz týždenne alebo nie každý deň.

  • Ak nemáte čas čakať pol hodiny, kým kondicionér zaschne, jednoducho všetok prebytok jednoducho utrite uterákom. Nejazdite s kondicionérom na kolese, pretože môže byť klzký a nebezpečný.
  • Kondicionér vytvára na vašom volante ochrannú bariéru, ktorá ho chráni pred každodenným opotrebovaním a špinou a odpudzuje škvrny.

Metóda 2 z 2: Čistenie ťažšej špiny

Čistenie koženého volantu, krok 6
Čistenie koženého volantu, krok 6

Krok 1. Koliesko vydrhnite čističom na kožu a mäkkou kefkou, aby ste ho vyčistili hlbšie

Ak ste práve nevykonávali pravidelnú údržbu volantu, rozhodnite sa namiesto uteráka z mikrovlákna kefy. Nastriekajte čistiaci prostriedok na kožu priamo na kefu, pričom dávajte pozor, aby ste nerozstrekovali palubnú dosku, a jemne poškriabajte volant, aby sa vytvorila pena.

  • Penu ihneď utrite čistým, suchým uterákom z mikrovlákna. Potom volant potrite vlhkou handričkou a znova osušte uterákom.
  • Ak je na kolese zošívanie, pomocou kefy urobte sériu ľahkých poklepaní na vlákna medzi závitmi. Toto podbíjanie uvoľňuje špinu zo stehov.
  • V prípade potreby môžete improvizovať pomocou zubnej kefky.
Čistenie koženého volantu, krok 7
Čistenie koženého volantu, krok 7

Krok 2. Na odstránenie silných nečistôt použite čistiaci prostriedok na kožu s čistiacou podložkou

V prípade silného znečistenia volantov, ktoré boli predtým veľmi zriedka čistené, nastriekajte čistiaci prostriedok na kožu na vnútornú čistiacu podložku a koleso utrite krátkymi ťahmi. Predtým, ako čistič zaschne, utrite ho utierkou z mikrovlákna.

Utrite koleso nadol vlhkou handričkou, aby ste odstránili prebytočný čistiaci prostriedok na kožu, a potom osušte mäkkým uterákom

Čistenie koženého volantu, krok 8
Čistenie koženého volantu, krok 8

Krok 3. Ak chcete dezinfikovať volant, použite parný stroj

Ak máte prístup k jednému, parný stroj je skvelý spôsob, ako odstrániť baktérie z kože. Vyberte si parný stroj s tryskou s jedným otvorom. Naplňte destilovanú vodu a dajte na stredné nastavenie, potom nastriekajte volant. Prepracujte sa po celom kolese a vlhkosť ihneď utrite.

  • Nezabudnite pri čistení uterákom otáčať, aby ste zabránili zotretiu nečistôt a zárodkov nahromadených pri parnom čistení späť na koleso.
  • Parný stroj si môžete kúpiť v miestnom obchode s domácimi potrebami alebo online.
Čistenie koženého volantu, krok 9
Čistenie koženého volantu, krok 9

Krok 4. Potrite koleso odmasťovačom kože, aby ste odstránili škvrny od oleja a tuku

Odmasťovač, ktorý je dodávaný ako aerosólový sprej, vytiahne olej a tuk a premení ich na suchý prášok. Odmasťovač nastriekajte na uterák z mikrovlákna, kým nie je nasýtený, ale neodkvapkáva, a potrite ním celé koliesko. Počkajte, kým zaschne na prášok. Akonáhle je prášok úplne suchý, môžete ho zotrieť čistým uterákom alebo kefkou.

  • Prášok by mal byť biely. Ak zaschne do žltej farby, vo vašej koži zostane ešte veľa oleja a tuku a postup odmasťovania by ste mali opakovať, kým prášok nevyjde biely.
  • Po odmastení kotúč opäť vyčistite čističom na kožu a utierkou z mikrovlákna, pričom nezabudnite, že ste ho potom zotreli čistou vlhkou handričkou a potom osušili mäkkým uterákom.

Tipy

  • Čistiace prostriedky a kondicionéry na kožu pomáhajú chrániť a spevňovať kožu, predchádzajú jej popraskaniu a zafarbeniu. Tieto výrobky tiež uľahčujú čistenie kože v budúcnosti. Možno ste už počuli o „olejovaní“kože, vyhnite sa však použitiu olejov na kožu, pretože v skutočnosti spôsobujú rýchlejšie opotrebovanie.
  • Vo väčšine automobilov je stred volantu v skutočnosti vyrobený z plastu alebo vinylu, nie z kože, ale stále naň môžete použiť čistič kože.
  • Popraskanú alebo opotrebovanú kožu na volante môžete nahradiť.

Odporúča: