Ako napísať blogový príspevok (s obrázkami)

Obsah:

Ako napísať blogový príspevok (s obrázkami)
Ako napísať blogový príspevok (s obrázkami)

Video: Ako napísať blogový príspevok (s obrázkami)

Video: Ako napísať blogový príspevok (s obrázkami)
Video: Death Stranding Обзор | Полный Разбор | Хидэо Кодзима | Мнение | Впечатление 2024, Apríl
Anonim

V dnešnej digitálnej dobe je blogovanie skvelým spôsobom, ako osloviť široké spektrum čitateľov. Možno chcete písať blog o svojej láske k mačkám alebo o najnovšej prezidentskej debate. Alebo možno blogujete, aby ste propagovali produkt na sociálnych médiách. Bez ohľadu na dôvod, dobrý blogový príspevok potrebuje určitý čas na to, aby ste si ho vytvorili a zostavili, aby stál za prečítanie.

Kroky

Časť 1 z 5: Určenie štýlu vášho písania

Napíšte blogový príspevok, krok 1
Napíšte blogový príspevok, krok 1

Krok 1. Preskúmajte ďalšie blogy, ktoré sú podobné vášmu blogu

Získajte nápady pre svoj vlastný blog tým, že si všimnete zaujímavé a presvedčivé detaily v blogoch iných ľudí. Ak niečo, budete tiež môcť určiť, čo sa vám na niečom blogu nepáči!

  • Ak si napríklad vytvárate blog o domácnosti a jedle, listujte v ďalších obľúbených blogoch o domácnosti a jedle. Všimnite si rozloženie, obsah a obrázky na iných blogoch. Dávajte pozor na to, aké dlhé sú príspevky, frekvenciu príspevkov, štýl písania a učivo.
  • Ak vytvárate obchodný blog, pozrite sa, ako iné weby pristupujú k určitej obchodnej téme. Tiež si všimnite, či má stránka aktívny panel s komentármi a ako často autori reagujú na komentáre čitateľov.
Napíšte blogový príspevok, krok 2
Napíšte blogový príspevok, krok 2

Krok 2. Zvážte, komu píšete alebo aké je vaše publikum

Jazyk, ktorý používate, a štýl vášho písania sa budú meniť podľa toho, pre koho píšete blogový príspevok.

  • Ak píšete pre osobný blog určený iba pre blízkych priateľov a rodinu, môžete byť pravdepodobne takí úprimní alebo neformálni, ako by ste chceli. Tiež nebudete musieť vysvetľovať, že Toby je váš 4 -ročný syn alebo Baxter je vaša mačka.
  • Berte osobný blog ako konverzáciu. Píšte, ako keby ste chatovali s blízkym priateľom alebo rodinným príslušníkom. Vyhnite sa žargónu, komplikovaným vetám alebo klišé. Čitateľ chce mať pocit, že vás pozná, takže sa nebojte postaviť svoj jedinečný hlas na prvé miesto.
  • Ak píšete pre osobný blog, ktorý je určený pre širšie publikum, stále môžete písať ležérne a úprimne. Možno však budete musieť zahrnúť odkazy, slovník pojmov alebo vysvetlenia, aby ste sa uistili, že vás čitatelia môžu nasledovať.
  • Aj keď môžu byť obchodné blogy alebo marketingové blogy trochu formálnejšie, mali by mať konverzačný tón. Predovšetkým sa chcete vyhnúť tomu, aby ste čitateľa mätli alebo nudili.
  • Pri obchodnom alebo marketingovom blogu premýšľajte o tom, čo od vášho blogu očakávajú vaši čitatelia. Poskytujete informácie svojim čitateľom/kupujúcim? Snažíte sa ich presvedčiť, aby si kúpili určitý produkt?
  • Je tiež dôležité zamyslieť sa nad informáciami, ktoré už vaši čitatelia majú. Ak väčšina vašich čitateľov sú mileniáli, ktorí chcú začať podnikať, pravdepodobne nebudete musieť poskytovať informácie o tom, ako používať sociálne médiá. Môžete im však poskytnúť informácie o tom, ako prispôsobiť svoj prístup k sociálnym médiám tak, aby boli pre podnikanie dôkladnejšie.
Napíšte blogový príspevok, krok 3
Napíšte blogový príspevok, krok 3

Krok 3. Zamyslite sa nad tým, čo môžete k určitej téme alebo problému povedať inak

Zvážte, čo sa dá napísať o tom, čo sa líši od toho, čo hovoria všetci ostatní. Účinný blogový príspevok ponúka čitateľovi jedinečné informácie, či už ide o názor, skúsenosti alebo sprievodcu.

Napríklad píšete blogový príspevok o tom, ako si vyrobiť čokoládový koláč, na svojom osobnom blogu o jedle. Online receptov na čokoládový koláč je samozrejme mnoho. Čím je teda váš recept výnimočný? Pridávate zaujímavé prísady ako soľ alebo cukríky? Alebo používate na výrobu čokoládového koláča unikátnu techniku?

Časť 2 z 5: Vytvorenie úvodu

Napíšte blogový príspevok, krok 4
Napíšte blogový príspevok, krok 4

Krok 1. Vyberte si tému

To môže byť také všeobecné alebo špecifické, ako by ste chceli. Majte však na pamäti, že najúčinnejšie sú spravidla konkrétnejšie blogové príspevky.

  • Ak píšete osobný blog o móde, možno by ste mali zvážiť módny problém alebo problém, o ktorom by ste chceli diskutovať. Môže to byť nedostatok pekného oblečenia pre moletky, neónový jesenný trend, ktorý nezmizne, alebo dokonca váš boj s hľadaním správnych džínsov.
  • Ak píšete obchodný blog, možno by ste sa mali zamerať na konkrétny aspekt svojho podnikania, ktorý by mohol byť pre vašich zákazníkov zaujímavý. Ak napríklad prevádzkujete maloobchod s fotoaparátmi, mali by ste sa porozprávať o najnovších verziách fotoaparátov alebo o konkrétnejšej téme, ako je váš obľúbený digitálny fotoaparát na trhu.
Napíšte blogový príspevok, krok 5
Napíšte blogový príspevok, krok 5

Krok 2. Vymyslite názov

Ak ste uviazli na názve, skúste zúžiť názov, aby bol špecifický pre blogový príspevok.

  • Nebojte sa mať odvážny názov. Názov je prvou vecou, ktorú čitateľ na vašom blogu uvidí, a preto upútajte pozornosť.
  • Možno je lepšie mať jednoduchý názov, než komplikovaný alebo mätúci. Aj keď môžete byť šikovní alebo duchaplní, často sú názvy, ktoré sú jasné a ľahko čitateľné, najefektívnejšie.
  • Blogový príspevok na vašom blogu o jedle o recepte na čokoládový koláč môže mať napríklad názov: „Môj úžasný recept na slanú čokoládovú tortu“.
  • Blogový príspevok o hľadaní perfektných džínsov by mohol byť: „Blue Jean Blues: Finding the Perfect Pair“. Alebo niečo kratšie a jednoduchšie, napríklad: „Moje hľadanie dokonalého páru džínsov.“
  • Ak píšete blogový príspevok o svojom obľúbenom fotoaparáte na trhu, môžete použiť názov ako: „Najlepší bod a hneď sa strieľa“. Alebo niečo formálnejšie ako: „Mojich desať najlepších najlepších digitálnych fotoaparátov na trhu“.
Napíšte blogový príspevok, krok 6
Napíšte blogový príspevok, krok 6

Krok 3. Napíšte podmanivý otvor

Práve to je háčik, ktorý prinúti ľudí začať čítať. V skutočnosti je dokázané, že ak prinútite ľudí, aby si prečítali prvé 3-4 vety, s väčšou pravdepodobnosťou si prečítajú aj zvyšok príspevku. Písanie pútavej úvodnej vety a odseku môže byť náročné, preto vyskúšajte tieto techniky:

  • Identifikujte potrebu. Zamyslite sa nad tým, aké problémy alebo problémy by chcel čitateľ vyriešiť. Vytvorte otvárací riadok, ktorý sľubuje odpoveď na túto potrebu. Napríklad na svojom blogu o jedle zistíte, že je potrebné, aby sa váš čitateľ naučil správne upečiť koláč. Vaše úvodné vety môžu byť: „Všetci sme tam boli. Narodeniny vášho dieťaťa sa majú začať o hodinu, ale nemôžete prísť na to, ako ľadovať trojvrstvový čokoládový koláč. “
  • Položte pútavú otázku. Použite otázku, ktorá ponechá čitateľovi malý priestor na odpoveď čokoľvek iné ako „áno“. Nech sa otázka zdá čitateľovi dostatočne zaujímavá. Na svojom blogu o fotoaparáte môžete napríklad začať týmto: „Hľadáte digitálny fotoaparát, ktorý vytvára obrázky najvyššej kvality, ale neváži ani tonu? Ste pripravení prepnúť na bod a strieľať, ale nakupovať s rozpočtom? “
  • Povedzte niečo neočakávané. Uistite sa však, že stále súvisí s témou vášho príspevku. Môže to byť jedinečné tvrdenie alebo fráza, ktorú ste na svojom blogu často nepoužívali. Cieľom je vniesť čitateľa do pozornosti. Ak napríklad na svojom blogu o jedle často hovoríte o koláčoch alebo sušienkach, začnite písať príspevok o koláčoch s textom: „Dobre, čitatelia, je načase, aby som tu urobil niečo radikálne odlišné. Dávam vám: koláč s citrónovými pusinkami. “
  • Uplatnite nárok alebo sľub. Táto metóda funguje dobre pre obchodné blogy, ktoré predávajú produkt alebo poskytujú svojim čitateľom informácie o produkte. Uistite sa, že svoj nárok môžete podložiť solídnym obsahom. Príspevok do kamery by mohol začať napríklad takto: „Dnes vám pomôžem s kúpou najlepšieho digitálneho fotoaparátu, aký ste kedy vlastnili.“

Časť 3 z 5: Výroba mäsa z pošty

Napíšte blogový príspevok, krok 7
Napíšte blogový príspevok, krok 7

Krok 1. Usporiadajte svoj obsah

Niekedy môže konkrétna téma viesť k stránkam a stránkam relevantných informácií. Väčšina online čitateľov má však krátku dobu pozornosti a pravdepodobne nebude tráviť hodiny prelievaním vášho blogového príspevku. Pracujte na tom, aby ste čo najmenej povedali čo najmenej slov.

  • Vytvorte obrys príspevku. Rozložte tému na sekcie, krátke odseky alebo titulky.
  • Ak píšete blogový príspevok s receptom, možno budete chcieť vytvoriť samostatnú sekciu pre recept a potom samostatnú sekciu s pokynmi. Alebo ak píšete príspevok so zoznamom, na usporiadanie obsahu použite čísla.
  • Stiahnite si zadarmo šablóny blogových príspevkov online, ktoré sú vopred organizované na základe najbežnejších typov blogových príspevkov.
Napíšte blogový príspevok, krok 8
Napíšte blogový príspevok, krok 8

Krok 2. Čerpajte z vonkajších zdrojov a obsahu

Mnoho čitateľov bude k vášmu blogovému príspevku pristupovať skepticky. Zvlášť ak tvrdíte „najúžasnejší čokoládový koláč všetkých čias“alebo „najlepšie digitálne fotoaparáty“. Nebojte sa preto použiť externé zdroje alebo obsah na podporu svojho tvrdenia.

  • Môžete zahrnúť ohlasy zákazníkov, citáty odborníkov a priemyselný prieskum alebo údaje.
  • Môžete tiež zahrnúť sekundovanie svojho tvrdenia od iného blogera, ktorý je v očiach vášho publika považovaný za odborníka alebo ochutnávača.
Napíšte blogový príspevok, krok 9
Napíšte blogový príspevok, krok 9

Krok 3. Rozoberte tému

Poskytnite svojmu čitateľovi praktické alebo ľahko uplatniteľné rady alebo informácie. Vyhnite sa chúlostivému obsahu alebo vágnym vetám.

  • Ak píšete blogový príspevok s receptom, rozoberte jednotlivé kroky v recepte. Vysvetlite, ako môže čitateľ šľahať vajíčka, kombinovať mokré a suché prísady alebo vložiť koláč do rúry. Buďte konkrétni a prejdite každým krokom v logickom poradí.
  • Ak píšete názornejší príspevok, ako napríklad desať najlepších digitálnych fotoaparátov, zálohujte každý fotoaparát osobnou poznámkou o svojich skúsenostiach s každým fotoaparátom. Uveďte svoje dôvody, prečo si každá kamera stojí za pozornosť čitateľa.
Napíšte blogový príspevok, krok 10
Napíšte blogový príspevok, krok 10

Krok 4. Udržujte obsah stručný a vecný

Blogový príspevok nemusí byť krátkym románom alebo sprievodcom k vyriešeniu všetkých problémov čitateľa. Vyhnite sa baleniu príliš veľkého množstva informácií do jedného príspevku na blogu.

Nezabudnite, že váš blog má neobmedzené množstvo priestoru pre príspevky a obrázky. Nebojte sa preto zamerať sa na jeden aspekt témy a potom sa v inom blogovom príspevku zamerajte na ďalší aspekt

Časť 4 z 5: Balenie a úpravy

Napíšte blogový príspevok, krok 11
Napíšte blogový príspevok, krok 11

Krok 1. Zahrňte výzvu na akciu

Zapojte čitateľa do blogového príspevku tým, že mu položíte priamu otázku na konci príspevku, napríklad: „Čo si myslíte o tomto recepte?“

Môžete tiež zahrnúť možnosť „tweetovať tento citát“do citátu z príspevku alebo pridať tlačidlo zdieľania pre Facebook alebo Twitter

Napíšte blogový príspevok, krok 12
Napíšte blogový príspevok, krok 12

Krok 2. Pridajte značky

Značky sú kľúčové slová, ktoré opisujú príspevok. Umožňujú čitateľovi vyhľadávať súvisiaci obsah na vašom blogu a povzbudzujú čitateľa, aby si prečítal ďalšie príspevky na vašom webe.

Značky si predstavte ako kľúčové slová, výrazy alebo kategórie, ktoré s príspevkom súvisia. Vyhnite sa zoznamu termínov, ktoré sa opierajú o bielizeň, a zahrňte iba výrazy, ktoré sa vzťahujú na tému príspevku

Napíšte blogový príspevok, krok 13
Napíšte blogový príspevok, krok 13

Krok 3. Pridajte obrázok funkcie

Obrázky sú dobrým spôsobom, ako prinútiť čitateľa zaujať a rozbiť všetky dlhé časti textu. Nebuďte však príliš blázniví. Použite jeden alebo dva obrázky vo vysokej kvalite, ktoré sa týkajú témy príspevku.

Zamerajte sa na obrázky, ktoré vyzerajú zaujímavo, sú ľahko zrozumiteľné a vzbudzujú v čitateľovi emócie

Napíšte blogový príspevok, krok 14
Napíšte blogový príspevok, krok 14

Krok 4. Zrevidujte príspevok

Prečítajte si a upravte príspevok kvôli gramatickým chybám. Uistite sa, že ste sa téme podrobne venovali a ponúkate nový pohľad na známu otázku alebo aktuálne problémy.

Ak píšete osobný blogový príspevok, môže byť užitočné prečítať si ho nahlas. Tak môžete skontrolovať, či hlas znie prirodzene a ležérne

Časť 5 z 5: Údržba blogového príspevku

Napíšte blogový príspevok, krok 15
Napíšte blogový príspevok, krok 15

Krok 1. Publikujte príspevok v správnom čase

Na základe vašej čítanosti môže mať zmysel publikovať článok v určitú dennú dobu alebo počas týždňa. Zaistíte tak zverejnenie príspevku, keď už budú vaši čitatelia online.

  • Väčšina blogových expertov tvrdí, že príspevky uverejnené vo všedné dni budú mať väčšiu návštevnosť a návštevnosť ako príspevky uverejnené cez víkendy.
  • Štátne sviatky tiež nie sú najvhodnejšie na uverejnenie príspevku, pretože webová návštevnosť v týchto časoch už spravidla klesá.
  • Vyskúšajte si s publikom rôzne časy publikovania a zistite, aký je najlepší čas na publikovanie príspevkov.
Napíšte blogový príspevok, krok 16
Napíšte blogový príspevok, krok 16

Krok 2. Aktualizujte príspevok

Blogy, ktoré priťahujú najviac čitateľov, sú tie, ktoré často aktualizujú. Venujte čas aktualizácii príspevku a jeho doplneniu, aby zostal čerstvý v mysli vašich čitateľov.

Ak svoj blog aktualizujete denne, týždenne alebo mesačne, udržujte ho v súlade, aby vaši čitatelia vedeli, kedy má vo svojom blogu hľadať nový obsah

Napíšte blogový príspevok, krok 17
Napíšte blogový príspevok, krok 17

Krok 3. Reagujte na komentáre čitateľov

Najlepším spôsobom, ako si vybudovať čitateľskú obec, je udržiavať aktívnu diskusnú tabuľu. Odpovedzte na ich komentáre a začnite dialóg, aby ste svojim čitateľom ukázali, že vám záleží na ich myšlienkach.

Odporúča: