Ako nainštalovať Solus (s obrázkami)

Obsah:

Ako nainštalovať Solus (s obrázkami)
Ako nainštalovať Solus (s obrázkami)

Video: Ako nainštalovať Solus (s obrázkami)

Video: Ako nainštalovať Solus (s obrázkami)
Video: Lenovo Laptop Factory RESTORE reinstall reset Windows (Yoga Flex IdeaPad 100 N585 N586 N581 G565 G50 2024, Smieť
Anonim

Solus je nezávislá distribúcia Linuxu podobná Unixu pomocou domáceho desktopového prostredia Budgie navrhnutého pre moderné osobné počítačové zariadenia. Na rozdiel od mnohých distribúcií Linuxu bol Solus postavený od základov. S jeho rastúcou popularitou vás môže zaujímať vyskúšať si tento novší operačný systém na vlastnej koži. Tento článok vás prevedie inštaláciou Solusu vytvorením Live USB a prechodom cez grafický inštalátor.

Kroky

Časť 1 z 3: Príprava

Nainštalujte Solus, krok 1
Nainštalujte Solus, krok 1

Krok 1. Zaistite, aby váš počítač spĺňal minimálne požiadavky

Napriek tomu, že distribúcie Linuxu sú dobre známe ako flexibilné, pred inštaláciou nového operačného systému je vždy vhodné skontrolovať a skontrolovať, či váš počítač spĺňa systémové požiadavky.

  • Váš počítač musí mať buď jednotku DVD, alebo port USB.

    Ak máte v úmysle používať USB disk, ako je vysvetlené v tomto článku, musí mať najmenej 2 GB miesta na inštalačný program

  • Na svojom počítači budete potrebovať najmenej 10 GB miesta.
  • Na bezproblémové používanie operačného systému sú potrebné 2 GB pamäte RAM.
  • Nakoniec musí váš počítač používať 64 -bitový procesor.
Nainštalujte Solus, krok 2
Nainštalujte Solus, krok 2

Krok 2. Zálohujte všetky svoje údaje

Nikdy nepodceňujte dôležitosť zálohovania údajov pred inštaláciou nového operačného systému. Ak neplánujete inštalovať Solus po boku aktuálneho operačného systému, uvedomte si, že všetky informácie, ktoré máte uložené na pevnom disku, budú vymazané. Aj keď sa chystáte duálne zaviesť svoj súčasný operačný systém so systémom Solus, strata údajov je stále možná.

Väčšina operačných systémov je dodávaná so softvérom používaným na zálohovanie vašich informácií, ktorý je predinštalovaný. Skúste si prečítať pokyny vo svojom zariadení Ako zálohovať počítač

Nainštalujte Solus, krok 3
Nainštalujte Solus, krok 3

Krok 3. Získajte inštalačné médium

Inštalačné médium je zariadenie, na ktoré chcete načítať inštalátor. Môžete použiť disk CD alebo USB. Ako už bolo spomenuté, váš USB disk musí mať najmenej 2 GB voľného miesta, ak ho chcete použiť na inštaláciu Solusu.

Nainštalujte Solus, krok 4
Nainštalujte Solus, krok 4

Krok 4. Načítajte softvér na zápis USB

Existuje množstvo nástrojov, ktoré môžete použiť na zápis súboru ISO na USB.

  • Pre používateľov systému Linux sa odporúča použiť Gnome Multi-Writer na zapísanie súboru ISO na USB kľúč, zatiaľ čo používatelia systému Windows by mali používať Rufus.
  • Aj keď je UNetbootin obľúbenou voľbou pri zapisovaní súboru ISO na USB kľúč, UNetbootin pre túto inštaláciu nebude fungovať.

Časť 2 z 3: Vytvorenie LiveUSB

Nainštalujte Solus, krok 5
Nainštalujte Solus, krok 5

Krok 1. Stiahnite si súbor ISO zo stránky na stiahnutie na webovej stránke Solus

Tu sa vám zobrazia dve možnosti: Solus a Solus MATE. Rozdiel je v tom, že Solus MATE používa namiesto Budgie desktopové prostredie MATE. Ak sa pokúšate spustiť Solus na staršom hardvéri alebo jednoducho uprednostňujete tradičné desktopové prostredie, ktoré poskytuje MATE, zvoľte druhú možnosť.

  • Pod snímkou obrazovky a titulkom nájdete zoznam miest, z ktorých si môžete stiahnuť obrázok disku. Vyberte ten, ktorý je najbližšie k vašej polohe.
  • Ak máte klienta BitTorrent, máte tiež možnosť stiahnuť súbor cez Torrent. Ak máte pomalšie pripojenie, urýchlilo by to sťahovanie.
Nainštalujte Solus, krok 6
Nainštalujte Solus, krok 6

Krok 2. Pripravte si USB kľúč

Vezmite USB disk, ktorý ste získali v prvej časti. Mali by ste ho zapojiť do počítača. Všetky informácie o ňom budú vymazané, preto využite túto príležitosť a zazálohujte všetky dôležité súbory, ktoré môže obsahovať.

Nainštalujte Solus, krok 7
Nainštalujte Solus, krok 7

Krok 3. Spustite softvér na zápis USB

  • V prípade používateľov systému Windows otvorte ponuku Štart kliknutím na tlačidlo Štart alebo stlačením klávesu Windows. Akonáhle je ponuka otvorená, zadajte „Rufus“. Za predpokladu, že ste si ho stiahli správne, mal by sa zobraziť v zozname výsledkov. Kliknutím na aplikáciu ju otvoríte.
  • Používatelia Ubuntu môžu stlačením klávesu super otvoriť Dash. Keď je pomlčka otvorená, vyhľadajte „Gnome MultiWrite“a spustite aplikáciu, keď sa zobrazí.
Nainštalujte Solus, krok 8
Nainštalujte Solus, krok 8

Krok 4. Napíšte súbor ISO na USB kľúč

Vytvorenie LiveUSB môže a pravdepodobne bude trvať dlho, najmä ak to robíte na staršom hardvéri.

  • Keď ste v Rufuse, vyberte svoj USB kľúč z rozbaľovacieho zoznamu Zariadenia. Potom začiarknite políčko „Vytvoriť zavádzací disk pomocou“a potom v priľahlej ponuke vyberte „ISO obraz“. Kliknite na logo obrázku disku a vyhľadajte miesto, kam ste uložili súbor Solos ISO. Nakoniec kliknite na štart a potom potvrďte, aby ste začali vytvárať LiveUSB.
  • Keď ste v Gnome MultiWriter, uistite sa, že je váš USB disk zapojený a kliknite na „Spustiť kopírovanie“. Hneď ako sa otvorí prehliadač súborov, prejdite na miesto, kam ste uložili súbor Solus ISO, a otvorte ho. Kopírovanie sa spustí okamžite.
Nainštalujte Solus, krok 9
Nainštalujte Solus, krok 9

Krok 5. Počkajte na dokončenie zápisu

Ako už bolo spomenuté, zápis súboru ISO na USB kľúč môže chvíľu trvať. V závislosti od toho, aký veľký je súbor a ako starý je váš počítač, to môže trvať oveľa dlhšie. Buď trpezlivý.

Časť 3 z 3: Inštalácia programu Solus

Nainštalujte Solus, krok 10
Nainštalujte Solus, krok 10

Krok 1. Vypnite počítač a spustite ho z jednotky USB

Keď je počítač úplne vypnutý, znova ho zapnite. Keď je zobrazená úvodná obrazovka výrobcu, stlačením klávesu použitého na vstup do ponuky zavádzania. Tento kľúč je zvyčajne F9, F12, Esc alebo Del. Tu si môžete vybrať svoj USB disk zo zoznamu zavádzacích zariadení.

Ak sa nemôžete dostať do ponuky zavádzania, možno budete musieť zmeniť poradie zavádzania v ponuke systému BIOS

Nainštalujte Solus, krok 11
Nainštalujte Solus, krok 11

Krok 2. Nakonfigurujte všetky požadované geografické informácie

V prvých niekoľkých krokoch sa vás opýta na vašu polohu, jazyk, rozloženie klávesnice a časové pásmo. Vykonajte tieto zmeny na základe svojich informácií.

Nainštalujte Solus, krok 12
Nainštalujte Solus, krok 12

Krok 3. Vyberte umiestnenie inštalácie

V nasledujúcom kroku musíte vybrať, kam chcete Solus nainštalovať. V rozbaľovacom zozname vyberte pevný disk a vyberte spôsob, akým ho chcete nainštalovať.

Nainštalujte Solus, krok 13
Nainštalujte Solus, krok 13

Krok 4. Zadajte pre svoj systém názov hostiteľa

Názov hostiteľa je jedinečný názov, ktorý sa používa na identifikáciu zariadenia v sieti. Vaše meno hostiteľa môže používať písmená „A“až „Z“, 0 až 9 a spojovník, hoci nemôže začínať ani končiť jedným.

Nainštalujte Solus, krok 14
Nainštalujte Solus, krok 14

Krok 5. Vytvorte používateľa

Keď pre počítač nastavíte názov hostiteľa, zobrazí sa výzva na vytvorenie jedného alebo viacerých účtov, ktoré budú používať váš počítač. Pre nového používateľa vyberte používateľské meno, skutočné meno a heslo.

Voliteľne môžete novému používateľovi udeliť aj práva správcu. Vykonajte to začiarknutím políčka pod poľom „Potvrdiť heslo“

Nainštalujte Solus, krok 15
Nainštalujte Solus, krok 15

Krok 6. Skontrolujte svoje konfigurácie

Nakoniec sa vám zobrazí stránka so zoznamom všetkého, čo ste nastavili v inštalátore. Prezrite si tento zoznam, aby ste neurobili nič neúmyselné. Akonáhle to urobíte, kliknite na tlačidlo označené „Inštalovať“v spodnej časti okna.

Nainštalujte Solus, krok 16
Nainštalujte Solus, krok 16

Krok 7. Počkajte na dokončenie inštalácie

Inštalácia sa teraz začne. V závislosti od toho, ako rýchly je váš počítač, to môže byť rýchly proces alebo môže trvať trochu dlhšie. Priebeh inštalácie sa zobrazí v spodnej časti obrazovky.

Nainštalujte Solus, krok 17
Nainštalujte Solus, krok 17

Krok 8. Reštartujte počítač

Ako posledný krok budete musieť reštartovať počítač, aby ste mohli používať novú inštaláciu Solus. Pred opätovným zapnutím počítača vypnite a vyberte inštalačné médium. Akonáhle sa vám počítač naštartuje, ocitnete sa v desktopovom prostredí Budgie.

Video - Používaním tejto služby môžu byť niektoré informácie zdieľané so službou YouTube

Tipy

  • Ak s Linuxom ešte len začínate, mohlo by vás zaujímať dvojité zavedenie systému Solus s vašim aktuálnym operačným systémom. V prípade dvojitého spustenia budú tieto dva operačné systémy fungovať vedľa seba bez toho, aby sa jeden dotýkal údajov obsiahnutých v druhom. Je to skvelý spôsob, ako sa dostať do nového operačného systému bez toho, aby ste sa zaväzovali.
  • Solus, ako väčšina moderných operačných systémov, ponúka šifrovanie disku. Ak si chcete byť istí, že vaše súbory budú v bezpečí v prípade krádeže počítača, počas inštalácie povoľte šifrovanie disku.
  • Ak vaše internetové pripojenie nie je príliš silné, môže byť dobré vytvoriť káblové pripojenie k smerovaču pomocou ethernetového kábla.
  • Ak máte problémy so zariadením Live USB, pravdepodobne nastal problém pri jeho nastavovaní. Ak je to tak, skúste zopakovať druhú časť tohto článku a znova vytvorte Live USB.

Odporúča: