4 spôsoby, ako aktualizovať systém BIOS

Obsah:

4 spôsoby, ako aktualizovať systém BIOS
4 spôsoby, ako aktualizovať systém BIOS

Video: 4 spôsoby, ako aktualizovať systém BIOS

Video: 4 spôsoby, ako aktualizovať systém BIOS
Video: How to Remove Programs You Can't Uninstall in Windows 10 2024, Smieť
Anonim

BIOS je skratka pre základný vstupno-výstupný systém. Je to sada elektronických pokynov uložených na čipe vo vašom počítači alebo prenosnom počítači. Tieto pokyny informujú počítač o tom, ako vykonať test POST (autotest pri zapnutí), a umožňujú základnú správu určitých hardvérových komponentov. Najpopulárnejšou metódou používanou na obnovenie systému BIOS bola disketa. Z dôvodu pomalého zániku disketovej mechaniky je v súčasnej dobe buď použiť bootovacie CD, alebo samostatný spustiteľný súbor s BIOSom, ako je WinFlash.

Kroky

Metóda 1 zo 4: Stiahnite si BIOS

Reflash BIOS Krok 1
Reflash BIOS Krok 1

Krok 1. Stiahnite si spustiteľný súbor aktualizácie systému BIOS z webovej stránky výrobcu

Prečítajte si všetky pokyny, ktoré sú súčasťou spustiteľného súboru. Väčšina spustiteľných súborov bude fungovať správne, či už sú načítané na disketu alebo disk CD. Pokyny vám oznámia, či disketa nie je odporúčanou metódou.

Ak nepoznáte výrobcu svojej základnej dosky, na určenie presnej značky/modelu môžete použiť online databázu výrobcov systému BIOS ID. Ak nemôžete nájsť webovú stránku svojho výrobcu, pozrite sa na tento zoznam 222 výrobcov základných dosiek

Metóda 2 zo 4: Obnovte systém BIOS pomocou diskety

Reflash BIOS Krok 2
Reflash BIOS Krok 2

Krok 1. Vložte prázdnu disketu do disketovej jednotky počítača

Naformátujte ho kliknutím pravým tlačidlom myši na disk v priečinku Tento počítač a výberom položky Formátovať. Začiarknite políčko, ktoré umožní spustenie novoformátovaného disku.

Reflash BIOS Krok 3
Reflash BIOS Krok 3

Krok 2. Skopírujte spustiteľný súbor aktualizácie systému BIOS na novo naformátovanú disketovú jednotku

Reflash BIOS, krok 4
Reflash BIOS, krok 4

Krok 3. Reštartujte počítač a bootujte z disketovej jednotky

Reflash BIOS, krok 5
Reflash BIOS, krok 5

Krok 4. Spustite spustiteľný súbor aktualizácie systému BIOS

Mal by automaticky prebaliť systém BIOS, pričom od používateľa sa vyžaduje veľmi malá interakcia.

Metóda 3 zo 4: Obnovte systém BIOS zavádzacím diskom CD

Reflash BIOS, krok 6
Reflash BIOS, krok 6

Krok 1. Vytvorte bootovacie CD s ISO

Niektorí výrobcovia počítačov poskytnú zavádzaciu aktualizáciu systému BIOS podľa normy ISO, ktorú je možné jednoducho napáliť na disk CD. Stiahnite si ISO z webovej stránky výrobcu.

  • Na napálenie zavádzacieho ISO na disk CD použite program na napaľovanie diskov CD, ktorý je kompatibilný so súbormi ISO.
  • Spustite počítač z tohto disku CD a nechajte aktualizáciu systému BIOS pokračovať automaticky. Obvykle je potrebný minimálny vstup užívateľa.
Reflash BIOS, krok 7
Reflash BIOS, krok 7

Krok 2. Vytvorte si vlastný obraz zavádzacieho disku CD

Niektorí výrobcovia počítačov poskytnú spustiteľný súbor aktualizácie systému BIOS a ponecháte na vás, aby ste vytvorili obraz zavádzacieho disku CD, ktorý obsahuje tento súbor. Existuje mnoho programov na napaľovanie diskov CD, ktoré podporujú vytváranie zavádzacích diskov CD.

  • Stiahnite si aktualizačný súbor BIOS z webovej stránky výrobcu.
  • Na vytvorenie zavádzacieho disku CD použite zvolený program na napaľovanie diskov CD. Uistite sa, že ste do vytváraného obrazu pridali aktualizačný súbor systému BIOS.
  • Súbory potrebné na vytvorenie zavádzacieho disku CD nájdete pomocou jednoduchého dotazu vyhľadávacieho nástroja, ako je „vytvoriť zavádzacie CD“. Po vytvorení a napálení obrazu spustite spustenie systému z disku CD.
  • Spustite spustiteľný súbor a nechajte dokončiť proces blikania systému BIOS.

Metóda 4 zo 4: Aktualizujte systém BIOS pomocou programu WinFlash

Reflash BIOS, krok 8
Reflash BIOS, krok 8

Krok 1. Na flashovanie systému BIOS použite samostatný program WinFlash

Táto metóda získava na obľube u výrobcov počítačov, pretože znižuje možnosť chýb používateľov. Môžete zistiť, či je vám táto možnosť k dispozícii, a to tak, že sa prihlásite na webovú stránku výrobcu a vyhľadáte aktualizáciu systému BIOS pomocou presného modelu vášho počítača. Je to najrýchlejší a najľahší spôsob aktualizácie systému BIOS

Reflash BIOS, krok 9
Reflash BIOS, krok 9

Krok 2. Stiahnite si spustiteľný súbor WinFlash z webových stránok výrobcov

Uistite sa, že sťahujete spustiteľný súbor pre svoj presný model počítača. Uložte spustiteľný súbor, aby ste ho mohli ľahko nájsť, napríklad na pracovnej ploche.

Reflash BIOS, krok 10
Reflash BIOS, krok 10

Krok 3. Program WinFlash spustíte dvojitým kliknutím na spustiteľný súbor

Reflash BIOS, krok 11
Reflash BIOS, krok 11

Krok 4. Postupujte podľa pokynov na obrazovke

Reštartujte počítač, kým to nevyžaduje obslužný program. Môžete jednoducho reštartovať samotný počítač.

Tipy

  • Aktualizácie systému BIOS nájdete na webovej stránke výrobcu. Popis aktualizácie na webovej stránke výrobcov vysvetlí výhody aktualizácie systému BIOS alebo akékoľvek problémy, ktoré aktualizácia môže spôsobiť. Môžete tiež nájsť blikajúce pokyny pre BIOS špecifické pre výrobcu.
  • Do systému BIOS sa dostanete stlačením určitého klávesu pred obrazovkou Flash systému Windows, zvyčajne F2, DEL alebo ESC.
  • Po reštartovaní počítača je aktualizácia systému BIOS dokončená. Väčšina počítačov bude počas procesu zavádzania počítača aktualizovať verziu systému BIOS. Ak ste to zmeškali, môžete kedykoľvek vstúpiť do systému BIOS a skontrolovať verziu systému BIOS.

Varovania

  • Uistite sa, že ste BIOS znova vložili s presným systémom BIOS, ktorý je potrebný pre váš model počítača. Blikanie s nesprávnou aktualizáciou systému BIOS môže z vášho počítača alebo prenosného počítača urobiť úplne zbytočný počítač.
  • Pokiaľ nemáte s BIOSom konkrétny problém, neobnovujte ho.

Odporúča: