Ako používať SQL: 8 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako používať SQL: 8 krokov (s obrázkami)
Ako používať SQL: 8 krokov (s obrázkami)

Video: Ako používať SQL: 8 krokov (s obrázkami)

Video: Ako používať SQL: 8 krokov (s obrázkami)
Video: Jak ZVĚTŠIT PÍSMO ve WINDOWS 10 | Návod | WIN 10 / PC 2024, Apríl
Anonim

SQL je skratka pre Structured Query Language a bol pôvodne vyvinutý spoločnosťou IBM v 70. rokoch na interakciu s relačnými databázami. Je to bežný jazyk pre databázy, zostáva dosť čitateľný a je relatívne jednoduché naučiť sa základy (hoci jazyk môže byť veľmi silný).

Kroky

Použite SQL krok 1
Použite SQL krok 1

Krok 1. „SQL“sa zvyčajne vyslovuje „S-Q-L“(štruktúrovaný dotazovací jazyk)

SQL pôvodne vyvinuli v IBM Donald D. Chamberlin a Raymond F. Boyce na začiatku 70. rokov minulého storočia. Táto verzia sa volala SEQUEL (Structured English Query Language).

Použite SQL, krok 2
Použite SQL, krok 2

Krok 2. Existujú rôzne dialekty jazyka SQL, ale najpoužívanejšie databázové stroje dnes dodržujú štandard SQL99 od ANSI a mnoho predajcov implementovalo ďalšie funkcie na rozšírenie tohto štandardu („príchuť“jazyka SQL spoločnosti Microsoft sa nazýva T-SQL alebo Transact. -SQL, verzia Oracle je PL/SQL)

Použite SQL krok 3
Použite SQL krok 3

Krok 3. Získanie údajov

O tom to väčšinou je. Na to používame príkaz SELECT; bude dotazovať alebo získavať údaje z databázy SQL.

Použite SQL krok 4
Použite SQL krok 4

Krok 4. Jednoduchým príkladom by bolo niečo ako:

'select * from tblMyCDList', čím by sa získali všetky stĺpce (v tom je *) a riadky v tabuľke 'tblMyCDList'.

Použite SQL krok 5
Použite SQL krok 5

Krok 5. Dotazy sú zvyčajne oveľa komplikovanejšie

Výber je možné použiť na vybratie konkrétnych stĺpcov a riadkov z tabuľky a dokonca aj prepojenie údajov z viacerých tabuliek alebo, v tomto prípade, databáz dohromady.

Použite SQL krok 6
Použite SQL krok 6

Krok 6. Ak chceme filtrovať riadky vrátené príkazom select, na kvalifikáciu vrátených množín záznamov je potrebná klauzula where

'select * from tblMyCDList where CDid = 27' will retrieve the rows where the field CDid is equal to 27. or 'select * from tblAttribute where strCDName like' Dark Side%'' uses a wild card representing zero or more instances of any character a dúfajme, že ukáže, že moja zbierka obsahuje môj obľúbený album Pink Floyd.

Použite SQL krok 7
Použite SQL krok 7

Krok 7. Príkazy INSERT a UPDATE sa používajú na pridávanie a zmenu údajov v databáze SQL (v nižšie uvedených odkazoch nájdete niekoľko vynikajúcich návodov, ktoré vás môžu posunúť ďalej)

Použite SQL krok 8
Použite SQL krok 8

Krok 8. Príkaz DELETE sa používa na odstránenie údajov z databázy SQL

Video - Používaním tejto služby môžu byť niektoré informácie zdieľané so službou YouTube

Tipy

  • Je veľmi jednoduché pripojiť sa k databázam SQL z programu Microsoft Access (jeho nástroj dotazu je možné použiť v režime SQL, aj keď syntax sa líši od syntaxe používanej so serverom SQL Server a inými databázami).
  • V systéme Linux sú najobľúbenejšími databázami pravdepodobne MySQL a PostgreSQL. Ak vám konzola nevyhovuje, použite ExecuteQuery alebo iný podobný open source nástroj.
  • Microsoft Query je nástroj, ktorý sa dodáva s operačným systémom Windows - má grafické alebo SQL režimy dotazu.
  • Použite wamp alebo xampp jednoduchší webový server s phpmyadmin (mysql)
  • Nasledujúca kniha môže byť užitočná: Kline, Kevin, Daniel Kline a Brand Hunt. 2001. SQL v skratke. 2. vydanie. O’Reilly & Associates, Inc.

Varovania

  • Relačná databáza zvyčajne znamená „systém, ktorého používatelia vnímajú údaje ako zbierku tabuliek navzájom súvisiacich prostredníctvom spoločných hodnôt údajov“, ktorý je zvyčajne implementovaný ako „systém správy relačných databáz“(RDBMS) ako MySQL, Sybase, SQL Server alebo Oracle. Prísne relačné databázové systémy sa riadia „Dvanástimi princípmi relačných databáz“E. F. „Teda“Codda. Dá sa tvrdiť (a často je), že Access je tiež relačná databáza, spoločnosť Microsoft o tom určite hovorí, ale spôsob, akým je motor vytvorený, z neho v skutočnosti robí databázu „Indexed Sequential Access Method (ISAM)“alebo databázu bežných súborov. Rozdiely nie je ľahké zistiť na povrchu, pretože tam nie sú, Access má dokonca vlastnú implementáciu SQL, ale skôr sú v útrobách databázového motora (pozri https://www.ssw.com.au/ SSW/Database/DatabaseDocsLinks.aspx (podrobný popis)). Keď sú všetky ostatné veci rovnaké, niektoré komplikované dotazy v Accesse budú bežať oveľa pomalšie ako na SQL Serveri. Niektoré jednoduché dotazy budú na serveri SQL Server pracovať pomalšie.
  • Význam „databázy“je často možné zameniť; môže sa použiť na rozprávanie o skutočnom kontajneri pre sadu tabuliek, ako je databáza zberu diskov CD alebo hlavná databáza. Skutočný serverový softvér, ktorý obsahuje databázu, je „databázový stroj“alebo „databázový softvér“, ktorý môže obsahovať databázy. Príkladmi sú SQL Server 2005 Express, MySQL alebo Access 2003.

Odporúča: