Ako nainštalovať základnú dosku: 15 krokov (s obrázkami)

Obsah:

Ako nainštalovať základnú dosku: 15 krokov (s obrázkami)
Ako nainštalovať základnú dosku: 15 krokov (s obrázkami)

Video: Ako nainštalovať základnú dosku: 15 krokov (s obrázkami)

Video: Ako nainštalovať základnú dosku: 15 krokov (s obrázkami)
Video: 8 инструментов в Excel, которыми каждый должен уметь пользоваться 2024, Apríl
Anonim

Základná doska je chrbticou vášho stolného počítača. Všetky vaše komponenty sú zapojené do základnej dosky, takže zaistenie správnej inštalácie je prvým krokom k vytvoreniu vlastného počítača alebo inovácii starého. Pokračujte v čítaní po skoku, aby bola v priebehu niekoľkých minút nainštalovaná nová základná doska do vášho počítača.

Kroky

Nainštalujte základnú dosku, krok 1
Nainštalujte základnú dosku, krok 1

Krok 1. Otvorte kryt počítača

Potom odstráňte oba bočné panely, aby bol ľahký prístup k zásuvke základnej dosky. Zásobník základnej dosky je možné vybrať z puzdra, čo vám umožní jednoduchú inštaláciu základnej dosky bez toho, aby ste museli pracovať v podivných uhloch. Nie všetky prípady majú vyberateľné podnosy na základnej doske.

  • Podnos na základnej doske je zvyčajne uchytený dvoma skrutkami. Odložte ich bokom, aby ste ich nestratili.
  • Inštalácia základnej dosky zvyčajne znamená, že v podstate staviate nový počítač. Ak inovujete, budete musieť znova nainštalovať operačný systém a budete musieť naformátovať všetky systémové disky. Nemôžete jednoducho upgradovať na novú základnú dosku bez toho, aby ste preinštalovali všetko vo svojom počítači.
Nainštalujte základnú dosku, krok 2
Nainštalujte základnú dosku, krok 2

Krok 2. Uzemnite sa

Predtým, ako začnete pracovať na interiéri počítača alebo manipulácii so základnou doskou, vybite všetok elektrostatický náboj, ktorý môžete mať. Ak chcete vybiť elektrostatický náboj, dotknite sa vodovodného kohútika.

Pri práci na počítači používajte antistatický popruh na zápästie, aby nedošlo k poškodeniu elektrostatickým výbojom

Nainštalujte základnú dosku, krok 3
Nainštalujte základnú dosku, krok 3

Krok 3. Vymeňte kryt panelu I/O

Je umiestnený v zadnej časti puzdra, kde sa rozprestierajú konektory pre základnú dosku pre váš monitor, zariadenia USB a ďalšie periférne zariadenia. Vo väčšine prípadov je nainštalovaný predvolený štít panelu, ktorý bude potrebné odstrániť a nahradiť panelom, ktorý bol dodaný s vašou základnou doskou.

  • Zatlačením na všetky štyri rohy panelu ho pripevnite k puzdru. Malo by zapadnúť na svoje miesto.
  • Uistite sa, že panel inštalujete správnym smerom. Porovnajte to so skutočným rozložením konektorov na základnej doske, aby ste sa uistili, že ide správnym spôsobom.
Nainštalujte základnú dosku, krok 4
Nainštalujte základnú dosku, krok 4

Krok 4. Nájdite medzery

Vzpery držia základnú dosku nad puzdrom. Zabráni sa tým skratu a pomôže sa ochladiť. Niektoré prípady prídu s medzerami, zatiaľ čo iné nie. Vaša základná doska by mala mať aj svoje vlastné medzery, ktoré môžete použiť.

Nainštalujte základnú dosku, krok 5
Nainštalujte základnú dosku, krok 5

Krok 5. Nainštalujte podpery

Zosúlaďte otvory na základnej doske s dostupnými odstupmi na paneli základnej dosky. Každý zásobník a základná doska sú rôzne a všetky budú mať rôzne konfigurácie otvorov. Zarovnajte základnú dosku a zistite, kde môžete na jej zaistenie použiť odstupy. Každá diera, ktorá je na vašej základnej doske možná, by mala mať nainštalovaný stojan.

  • Väčšina dištančných skrutiek sa zaskrutkuje do svojich dier, ale niektoré sú zasunuté ako kolíky.
  • Nie všetky základné dosky sa budú môcť pripojiť všetkými dostupnými otvormi. Pripojte čo najviac medzier, ale nikdy nepoužívajte žiadne ďalšie medzery. Vzpery by mali byť inštalované iba na miestach s príslušným otvorom na základnej doske.
Nainštalujte základnú dosku, krok 6
Nainštalujte základnú dosku, krok 6

Krok 6. Umiestnite základnú dosku na stojany

Otvory a stojky by mali byť všetky zarovnané. Ak sa podložka zo základnej dosky nevyberá z puzdra, možno budete musieť základnú dosku jemne pritlačiť na panel I/O na zadnej strane skrinky, aby sa do nej zmestili. Začnite zaistiť základnú dosku skrutkami.

  • Neuťahujte skrutky príliš. Uistite sa, že je pevný, ale nie príliš tesný. Nepoužívajte elektrický skrutkovač.
  • Otvory, na ktorých nie je kov, budú potrebovať skrutkové podložky medzi skrutkou a základnou doskou. Najlepšie je vyhnúť sa používaniu nekovových otvorov.
Nainštalujte základnú dosku, krok 7
Nainštalujte základnú dosku, krok 7

Krok 7. Nainštalujte svoje súčasti

Pred opätovným vložením zásuvky základnej dosky s novo upevnenou základnou doskou do puzdra nainštalujte procesor, chladič procesora a pamäť RAM. Ak to urobíte teraz, bude oveľa jednoduchšie dosiahnuť všetko. Ak sa vaša základná doska nenachádza na vyberateľnom zásobníku, nainštalujte svoje súčasti po zapojení.

Nainštalujte základnú dosku, krok 8
Nainštalujte základnú dosku, krok 8

Krok 8. Pripojte napájanie

Akonáhle je základná doska zaistená, môžete k nej začať pripájať svoje komponenty. Odporúčame najskôr pripojiť napájací zdroj, pretože neskôr bude ťažké dosiahnuť konektory. Uistite sa, že je zapojený 20/24-kolíkový konektor aj 4/8-pólový 12 V konektor.

Ak si nie ste istí, ktoré káble použiť, prečítajte si dokumentáciu k napájaciemu zdroju

Nainštalujte základnú dosku, krok 9
Nainštalujte základnú dosku, krok 9

Krok 9. Pripojte predný panel

Aby ste mohli počítač zapnúť predným vypínačom alebo zistiť, kedy sa pristupuje k pevnému disku, budete musieť pripojiť prepínače a indikátory na prednom paneli. Nájdite nasledujúce vodiče a pripojte ich k príslušným kolíkom na základnej doske:

  • Vypínač
  • Resetovací spínač
  • LED dióda napájania
  • LED dióda pevného disku (HDD)
  • Rečník
Nainštalujte základnú dosku, krok 10
Nainštalujte základnú dosku, krok 10

Krok 10. Pripojte predné porty USB

Pripojte všetky predné porty USB k príslušným konektorom na základnej doske. Tieto sú spravidla označené. Uistite sa, že sú správne zástrčky umiestnené na správnych kolíkoch.

Nainštalujte základnú dosku, krok 11
Nainštalujte základnú dosku, krok 11

Krok 11. Pripojte ventilátory

Pripojte všetky skrinky a ventilátory CPU k príslušným kolíkom na základnej doske. Typicky existuje niekoľko miest na zapojenie ventilátorov šasi, ako aj dvojpinový konektor v blízkosti CPU pre ventilátor CPU.

Nainštalujte základnú dosku, krok 12
Nainštalujte základnú dosku, krok 12

Krok 12. Nainštalujte svoje jednotky

Akonáhle je základná doska zaistená a pripojená, môžete k nej začať pripájať svoje disky. Uistite sa, že ste pevné disky a optické jednotky SATA pripojili k správnym portom SATA na základnej doske.

Nainštalujte základnú dosku, krok 13
Nainštalujte základnú dosku, krok 13

Krok 13. Nainštalujte grafickú kartu

Jednou z posledných komponentov, ktoré by ste mali nainštalovať, je grafická karta. Karta zaberie najviac miesta a sťaží prístup do iných oblastí. Inštalácia grafickej karty môže byť voliteľná, v závislosti od vášho systému a potrieb.

Nainštalujte základnú dosku, krok 14
Nainštalujte základnú dosku, krok 14

Krok 14. Upravte svoje zapojenie

Teraz, keď je všetko pripojené k vašej základnej doske, je čas presunúť tieto káble tak, aby sa nezachytilo teplo alebo aby sa drôty nezasekli vo ventilátoroch. Zastrčte prebytočný kábel do náhradných pozícií pre jednotky a pomocou zipsov spojte káble dohromady. Zaistite, aby všetky vaše súčasti mali priestor na dýchanie.

Nainštalujte základnú dosku, krok 15
Nainštalujte základnú dosku, krok 15

Krok 15. Zatvorte počítač

Vráťte bočné panely puzdra do pôvodných polôh a zaskrutkujte ich späť. Pripojte počítač a komponenty. Zapnite počítač a pripravte sa na inštaláciu operačného systému. Konkrétne pokyny pre váš operačný systém nájdete v nižšie uvedených príručkách:

  • Nainštalujte Windows 7.
  • Nainštalujte Windows 8.
  • Nainštalujte Windows XP.
  • Nainštalujte Windows Vista.
  • Nainštalujte Linux.

Video - Používaním tejto služby môžu byť niektoré informácie zdieľané so službou YouTube

Tipy

  • Pred inštaláciou základnej dosky do puzdra je zvyčajne dobré nainštalovať procesor, chladič/ventilátor a pamäť RAM.
  • Pred začatím postupu si tiež najskôr prečítajte dokumentáciu. Informuje vás, či existujú prepojky, ktoré je potrebné nastaviť pred pokusom o inštaláciu. Tieto nastavenia sa môžu líšiť v závislosti od typu základnej dosky, ktorú ste si kúpili.
  • Vo väčšine prípadov budete s novou základnou doskou potrebovať aj nové puzdro a napájanie

Odporúča: